Cortina, Lagorai, morje, Vršič

S Tanjo sva na letošnjem plezalnem dopustu rahlo spremenila prvotni načrt. Zaradi nestabilnega vremena se nisva odpravila v Courmayeur, ampak v že zelo domačo Cortino d’Ampezzo, potem pa sva svoje cilje na poti proti domu prilagajala trenutni vremenski napovedi in navdihu.

Prvi teden dopusta sva plezala v okolici Cortine v strmih dolomitnih smereh. Srečala sva Sanelo in Martina ter preplezala nekaj klasičnih strmih dolomitskih smeri.

Iz Cortine sva se odpravila proti jugu v pogorje Lagorai, kjer lahko sredi Dolomitov plezamo v pravem granitu. Iz kraja Castel Tesino sva obiskala dve gorski skupini in preplezala dve smeri. Smeri v pogorju Lagorai imajo precej daljše dostope, kot v Cortini, dve do tri ure hoje ni nič nenavadnega, tako da se morda splača prespati v kakšni planinski koči. Za dolge dostope so vztrajni nato nagrajeni s samotnimi dolinami s čistimi potoki in granitno skalo. Lagorai je še vedno dokaj samoten, sploh v primerjavi z obleganimi smermi v Cortini, tako da si lahko tu malo odpočijemo od turistične gneče.

Zaradi slabe vremenske napovedi sva nato za dva dni odšla na morje v Milje v kamp nedaleč od Slovenske meje, nato pa sva se napotila še prosti Vršiču. Po poti sva si ogledala grad Miramare pri Trstu in se v Trnovem ob Soči na kratko ustavila še na pivu pri Anji in Tomu.

Na Vršiču sva preplezala dve krajši smeri zakoncev Relja v severni steni Nad Šitom glave in v južni steni Prisojnika. Smeri sta navrtani, vendar bolj po hribovsko, tako da je treba med svedrovci kar konkretno poplezati. S Prisojnika sva sestopila po poti skozi okno, ki je zagotovo ena najzahtevnejših zavarovanih poti pri nas, v soboto popoldne pa sva si ogledala še Planinski muzej v Mojstrani. V hribih je bilo kljub vročini v dolinah po prehodih front še vedno zelo hladno, na Vršiču naju je zeblo še na soncu v južni steni, v severni steni pa sva že prav zmrzovala.

Dopust se je končal, zdaj pa nazaj v službo … 🙁

Preplezala sva naslednje smeri:
•    Dolomiti, Lastoi di Formin, Torrione Marcella, Z stena, smer Paolo Amedeo, V+/V-IV, 260m
•    Dolomiti, Tofana di Rozes, J Stena, smer Constantini-Ghedina, VI-/V-IV, 640m
•    Dolomiti, Fanis, Hexenstein, Južni raz, IV, 200m
•    Dolomiti, Croda da Lago, Cason di Formin, SZ Stena, smer Cecilia, VI/V-IV, 250m
•    Lagorai, Punta Brunella, SZ stena, smer Supertramp (navrtana), 6a, 200m
•    Lagorai, Cima d’Asta, J stena, smer Marietto, V, 330m
•    Julijske Alpe, Nad Šitom glava, S stena, smer Elisa (navrtana), VI-/V, 120m
•    Julijske Alpe, Prisojnik, J stena, smer Tapeta (navrtana), V+/IV, 250m

Jure Vrhovec