Sodobno varovalo ali uničevalec vrvi ?

Bilo enkrat koncem poletja, ko so na medmrežje pricurljale prve slike novega, menda boljšega in varnejšega varovalnega pripomočka, ki ne bo prepoznaven samo po imenu Reverso-3, Image pač pa tudi po njegovi "aerodinamični" že kar futuristični obliki. Vajen starega dobrega Reversa, predhodnika tega modela si človek ne more kaj, da nebi pomislil "tole bo pa še boljše". Pa ne zaradi vesoljske oblike ali žive barve novega varovala, pač pa zaradi konusnih zagozd za izstopno - neobremenjeno vrv. Uporabiti ga bo moč tudi na vrveh manjšega preseka, podobno kot BLACK DIAMOND-ov ATC guide, juhuuu.

A veselje ni trajalo dolgo, napovedane prodaje novega Reversa-3 ni in ni bilo. Nekaj je očitno šlo krepko narobe in marketing je za pol leta prehitel pričetek proizvodnje. Končno pridejo prvi kosi na police in tudi do prvih kupcev. Pred nakupom sicer dragega, tudi pomembnega kosa tehnične opreme, človek še vedno pomisli ".. a bo res vse vredu?". Pa meda že bo, saj ta firma pri predhodniku ni kaj veliko zgrešila. In prvi vtisi po uporabi so bili res obetavni.

Beal BOOSTER III, Golden Dry  9.7 mm po letu uporabe z Reversom-3

Po pol leta plezanja z njim počasi dobivam občutek, da je moja draga vrv (z dodatno zunanjo zaščito) vedno bolj kosmata. Ali so to samo prividi, ali se res kaj čudnega dogaja z njo? Pogledam jo pod mikroskopom in ugotovim, da so zunanje nitke plašča mestoma potrgane - cvetijo tu in tam kot bi jih odrezal z britvico. Ni še hudo, ampak na manj kot leto dni stari vrvi je to zelo nenavadno. Pomislim na ostro skalo v Paklenici, vendar tam smo z njo lezli samo dva dni. Hm...

Prvi odkruškiNič hudega sluteč vzamem pod drobnogled še pol mlajši Reverso-3. Najprej pade v oči svetleč odkrušen in mestoma odbrušen del robov kjer obremenjena vrv prehaja navzgor (plezalčeva stran). Vredu, to da "odpihne" sloj vrhnjega oksida (eloksiranega nanosa) je ob tolikšnem trenju verjetno normalno, si rečem. A ko pogledam pod mikroskopom vidim kot britev ostre in pre-debele robove povsod, kjer svetla sredica prehaja v zunanjo eluksacijo. Ko potem poizkusim prehod s prstom in nohtom je takoj jasno zakaj nova vrv cveti. Ostri robovi elukasacije so tako ostri, da je čudno da plašč vrvi ni še bolj poškodovan. Glede na to, da je doma nekaj strojev in orodij za obdelavo kovin ter mi tovrstna dela niso neznanka, se podstopim piljenja in poliranja obeh ostrih, z vrvjo odbrušenih prehodov na Reversu-3. To storim kakšen milimeter več spodaj in zgoraj, se pravi v področje kamor naj vrv nebi segla pri manevrih varovanja. Za konec dam varovalo še enkrat pod mikroskop, da bo ja vse vredu.

S "predelavo" odkrušenih in odbrušenih površin zadovoljen se napotim v plezališče. Zaenkrat izgleda vse vredu. A glej ga zlomka, leto dni po nakupu je pri spustih po vrvi Reverso-3 vse bolj naprašen s koščki odstruganih laskov, sedaj že leto in pol stare vrvi. Popravljeni odbrušeni površini sta lepi, sjajni in brez robov, a kaj ko so se ostri robovi pojavili v obeh zagozdah za izstopno vrv, pa na drugi strani pod njimi še bolj ostra in za vrv zelo nevarna robova. A to še ni vse, ta ista vrv sedaj cveti kot bi jo intenzivno uporabljal pet, šest, sedem let!

Ostri robovi (predebele) eloksacije tudi v zagozdah

Sedaj se človek vpraša: ali bo lahko uveljavljal garancijo za 200 € vredno vrv ali tudi za Reverso-3 ? Vem le, da me je futuristično oblikovano varovalo nategnilo - mi uničilo vrv. Ključni razlog je verjetno v tem, da je sredica - osnovni materijal Reversa-3 premehak, verjetno premalo kaljen, površinski galvanski nanos (eloksacija) pa krepko pretrda glede na sredico in predvsem predebela. In ko vrv površinski nanos enkrat toliko načne, da pride do sredice, ostri robovi odbrušene eloksacije delujejo na vrv kot britev ostro strugalo!

Kot britev ostra roba zadaj-znotraj

Preverim tudi svoja stara varovala, osmico in ploščico - zvonček, oboje od Climbing Technology. Vendar tu, kljub dolgotrajneši uporabi in podobni obrabi eluksiranega oksida, le ta nima nevarnih - ostrih robov. Zaščitni sloj na njima je mikronsko tanek in njegov rob ne predstavlja nevarnosti za vrv, osnovni materijal obeh varoval tudi dovolj kaljen da nima večjih brazd. Vrv ki je uporabljena na njima, kljub svojim letom kaže opazno več mladosti in manj kosmatosti kot postrugana, skoraj nova vrv.

Na žalost, šele sedaj na koncu z nekaj brskanja po internetu ugotovim, da nisem edini, ki se mu je na Reversu-3 zgodilo to. POVEZAVA do ene izmed debat. Sedaj je tudi razumeti zakaj na nekaterih tujih forumih ne priporočajo pogoste uporabe tega varovala. Vsaka šola nekaj stane ... :-((

Sedaj pa pilit, brusit in polirat ostra rezila na novem Reversu. Če bo sploh še uporaben !?

Mijo K.
Za povečavo klikni na posamezno sliko

Kot britev ostra roba zadaj-znotraj

Obraba z robovi tudi v kanaluPoškodovana vrv 9.7 mmSPODAJ: fotografije pogosto uporabljane štiri leta stare, nekaj tanjše 8,5 mm vrvi (Reverso-3 jo je mučil samo nekajkrat) in varoval ki ji niso bila tako nevarna. CT ploščica dobro obrabljena, a brez vsakršnjih ostrih robov, kar se pozna tudi na vrvi.

ImageImage

Prav tako na osmici (CT), galvanski nanos debel le nekaj mikronov in ob obrabi ne-nevaren vrvem.
ImageImage

Comments

Black Diamond

Zdravo Šeli. Drži, ja. Po pol leta na ATC-ju je galvanska zaščita na robovih "odbrušena", vendar to varovalo ni nevarno vrvem. Zaščitni sloj je zelo tanek (enako kot na CT-jevi opremi), material varovala pa dovolj kompakten.

Skratka, sedaj sem zelo zadovoljen!
Lp, Mijo

reverso 3

Hej,
Zdravo Velenje,

Take my advice: go for black diamond.
Že nekaj časa ugotavljam,da so enostavno boljši.

lp
šeli

@Aleks

Danes me je poklicala predstavnica za Slovenijo in mi ponudila zamenjavo, oziroma nadomestno zamenjavo za varovalo. Tako bo šel moj Reverso-3 v kratkem na pot proti laboratorijem proizvajalca.

Pošteno od strani Petzl-a.

Sporočilo Petzlu

Me zanima, kaj na vse skupaj pravijo pri Petzlu! Ste se obrnili nanje? Očitno gre za tovarniško napako.

Aleksej Dolinšek

@Polona

Dobro vprašanje! Najprej ga bom poizkusil rešiti - narediti radijuse (krivine) dovolj velike in predvsem gladke, brez nevarnega zunanjega sloja. Do takrat ima pri meni prepoved uporabe!

Včeraj sva s Sergejem malce gledala njegov ATC, ki zaenkrat ne kaže anomalij materijala, tudi radijusi so bolj razumni. Daljno ročno bom verjetno presedlal na tak ATC-Guide od Black Diamond-a ... Ima enake funkcije kot ta Petzl-ov naslednik (avto-blokada in ostalo), le da ima glavno uho obrnjeno za 90º.

uAAAAAAAAAAAu!

Hm, a boš prenehal z njegovo uporabo?